Hva i all verden skjer i myntmarket?

Av Admin Gold Source, 19 apr 2013 - 18:28

Nå råder det et fullstendig kaos i markedet for sølvmynter. Dette forklarer hvorfor noen har fjernet produkter fra sine nettbutikker, eller som oss, har økt premien over spot til hårreisende nivåer. Men, det er liten vits å handle mynter når spotprisen er lav, hvis premien spiser opp hele kuppet. Nå lønner det seg å velge riktige produkter! I dag var ting i grossistmarkedet fullstending snudd på hodet. De produktene som tidligere hadde høy premie over spot var i noen tilfeller billigere enn bullion-bestselgerne. Hvordan henger dette sammen?

Forklaringen på de høye premiene ligger i risikopremien butikker som oss må prise inn når vi opplever stor usikkerhet rundt fremtidige premier vi selv må betale.  Vi skal tross alt fornye lageret som ble solgt til lavere premie, med mynter som i dag selges til skyhøye premier. Når en av våre leverandører forteller oss, flat out, at de selger Silver Eagles til 5 USD over spot på grossistmarkedet, og at US Mint ikke kan levere før om tre måneder, så må vi tilpasse våre priser umiddelbart for å ikke selge med tap.

Jeg tror ikke disse premienivåene vil vare, men understreker at dette kun er min mening. Etter hvert som forhandlere får bedre oversikt over hva de har igjen på lager, hvor mye mynter som er bestilt og lovet bort, og kaoset har gitt seg, vil konkurransen i markedet legge press på premiene nedover igjen. Dette er ikke dagen å kjøpe alle typer mynter (de mest ettetraktede) på rett og slett, etter min oppfatning. Det ligger for mye usikkerhet bakt inn i premiene i alle ledd. Dette har preget situasjonen i dag, og vil fortsette i helgen. Meglere og forhandlere er utslitte, de kommer ikke til å bruke helgen til å finlese excel arkene sine for å justere ned premiene, de vil ut i frisk luft og leve litt etter å ha jobbet fra morgen til kveld en uke i strekk med å behandle rekordstore antall ordre.

Når det er sagt; noen produkter er fremdeles fornuftig priset og tilgjengelig fra lager hos oss, f.eks. 1kg mynter fra Perth. Har du ingen kilomynter og vil handle til de lave spotprisene som regjerer nå kan denne helgen være et godt tidspunkt å gjøre det på. Perth kiloene får du nå til både lav spot og premie, det er kombinasjonen mange er ute etter. Panda gullmynter gradert fra NGC er også veldig gode kjøp nå siden vi har lenket de til spotprisen. America The Beautiful serien, selv om dette normalt sett er mynter med høyere premium, er gode kjøp til dagens lave spotpriser, og premiene er nå, relativt sett, lavere. Og de myntene er flotte! Og klare til levering!

Den enorme etterspørselen ble trigget av prisfallet vi så torsdag og fredag forrige uke. Fysiske kjøpere trengte likevel noen dager på seg på å reagere, selv om vi så tendenser allerede i helgen. På mandag eksploderte det! Ordrene strømmet inn, og uansett hvem man ringte i bransjen var det smil og latter – endelig skjedde det noe igjen. For, man skal ikke legge skjul på at salget har vært tamt så langt i år, på tross av at myntverkene rapporterer om rekordstore opplag på 1 ozt sølvmynter. Andre produkter, som forhandlere er avhengig av å selge, har ikke hatt like sterk etterspørsel. Etter noen dager ble derimot gleden i bransjen forvandlet til frustrasjon.  - Hvor mange bokser er på vei sa du? - Til hvilken premie?! Telefonsamtalene ble kortere og røffere, helt normalt siden alle jakter de samme små prosentene i dette gamet. Myntverkene derimot gnir seg i hendene og har få incentiver til å roe markedet ved å si at de vurderer å øke produksjonen, eller gi inntrykk av at de kan levere raskere. Noe ingen egentlig vet om de kan eller ikke, foruten dem selv.

Om du er ute etter de mest ettertraktede 1 ozt sølvmyntene vil mitt råd være å vente til selgere får bedre oversikt over sin lagerstatus, og får klar informasjon om premiene fremover. Akkurat nå er det bakt inn for mye risikopremie og orienteringskostnader på toppen av myntene. Om spotprisen øker, og dermed eliminerer gevinsten fra å avstå å kjøpe til dagens skyhøye premier, er en annen historie, det har jeg ingen oppfatning om nå. Alle kunder som kjøpte til de lave premiene tidligere i uken, og som enda ikke har mottatt sine mynter, har vi kontroll på, de er på vei inn til lager og de fleste som benyttet uken til å handle har allerede fått tilsendt sine mynter. De som mangler, bl.a. Silver Eagles, er på vei inn til lager og vil leveres innen de tre ukene vi oppga når de ble solgt.

En ting er klart: Markedet har talt, om prisene faller kraftig i futures markedet blir det fysiske markedet støvsugd for alt som er tilgjengelig. Ikke av tradere og finanseliten, men av markedet for penger, "penge-brukere", det er det største markedet når alt kommer til alt. Det kan være noe å tenke over – flere og flere innser verdien av å eie fysiske edle metaller. Avsluttningsvis, det er solgt langt mer sølv enn gull denne uken hos oss, noe som forsåvidt ikke er uvanlig, men forholdet har vært enda skjevere i dette rushet. For hver unse gull som er solgt, er det solgt 56 unser sølv fra oss. Premiene på gull har derimot ikke økt nevneverdig, så dette kan absolutt være en god tid å kjøpe gull på, om man er opptatt av lav premium, i tillegg til lave spotpriser.

Takk for handelen og god helg!

Martin Mesicek
M.Sc. Polit. Econ.
Daglig Leder