2015 Pandadesign sluppet: Hva er det kineserne driver med?

Av Admin Gold Source, 13 nov 2014 - 15:08

Årets design er enda et skritt bort fra det underliggende politiske budskapet om "se så mange pandavalper vi klarer å fostre" - og det er forsåvidt gledelig, men hvorfor i all verden har de besluttet å fjerne metallrenhet, metalltype og vekt på myntene?Ja, det er riktig at mange kinesiske moderne gull og sølvmynter ikke har .999 og Au eller Ag, eller 1 oz (eller andre vektangivelser) på myntene, slik som denne Lunar Dragon mynten fra Lunar serien


Men jeg tror de som kjøper nyutgivelser av pandamynter idag,og ser på de disse som bullion, eller semi-bullion, gjerne hadde sett at produsenten "bekreftet" at det faktisk var sølv (ag) eller gull (au) mynten var laget av, og ikke nikkel eller lakkert bronsje (!)

Det spekuleres i at dette er det første steget mot en overgang til størrelser basert på metriske vekter (de eneste myntene hittil i pandaserien er kilomynter) for å stimulere til økt etterspørsel i det kinesiske markedet. Om dette er riktig vil vi altså om noen år få se pandamynter på 10, 25, 50 og 100 gram?

Kina benytter gram og kilo som oss i Europa, og ikke unser eller andre imperial enheter, så dette er fornuftig om man nå skal fokusere på hjemmemarkedet, fremfor eksport. Om noen få hundretusen pandafans i USA og Europa reagerer negativt på dette er revnende likegyldig om kineserne ser for seg flere millioner kunder kjøpe mynter jevnt og trutt i årene som kommer.

Om det er tilfelle vil 2014 utgaven gå inn i serien som "siste merket troy unse mynt" - og være betydningsfull av den grunn, på samme måte som 2015 mynten blir "første (og kanskje siste?) umerkede troy unse mynt", og også betydelig. Så pandafansen er fanget i fella uansett. Ingen vil la en potensiell viktig mynt gå fra seg, og fremtiden vil vise hvilke størrelser og vekter serien vil lages i. 

Det er et paradoks at mange av de samme pandamyntsamlerne som nå klager og syter (meg selv inkludert) i mange år har basert sine kjøp på at "en dag i fremtiden vil det kinesiske myntmarkedet vokse" - da nytter det ikke være for oppgitt når myntseriene sakte men sikkert tilpasses preferansene til det kinesiske markedet fordi markedet vokser. "Remember: Be carefull what you wish for... "

En 50 grams pandamynt i sølv hadde kanskje ikke vært så ukult likevel?
Time will show.

Vi regner med å ha 2015 utgavene for salg i begynnelsen av desember.