Britannia – moderne sølvmynt med dype historiske røtter (del 2)
Vi fortsetter der vi slapp forrige gang, med å gå igjennom årgangene fra starten i 1998 frem til i dag. Gikk du glipp av del 1? STOPP! Klikk her og få storyen fra begynnelsen.
2005* – Seated Britiannia
Dette motivet er spesielt. Til motsetning av andre årsdesign vi har sett på foreløpig har dette designet, med en sittende Britannia, direkte røtter tilbake til romertiden, sen middelalder og moderne tid.
Seated Britannia gjennom tidene, fra romertiden til i dag (De historiske røttene blir nå synlige):
Romerne (mynten helt til venstre) ville gjerne fremstille Britannia som underlegen og «kuet» under deres rike (ergo sittende og komfortabel). De moderne motivene vi har sett på så langt signaliserer det motsatte; stående, vinnende og sterk (erobrende/victorious).
I 2005 kom dermed det motivet som likner mest på de motivene som strekker seg flere tusen år tilbake i tid. Dette er signifikant. Er det en Key Date på grunn av dette? Vel, det kommer an på hvor viktig denne historiske linken er for deg. For en antikk samler, eller en som samler "mer moderne" (dvs fra 1600 tallet og oppover) engelsk mynt, og som også bygger en moderne Britannia samling (og det er ikke rent få Engelske samlere du kjemper mot der!), vil den være det. For andre, som ikke har reflektert over signifikansen, vil opplaget og hvor godt de liker designet være avgjørende, i tilegg til verdiutviklingen.
Opplaget er i følge denne kilden 57 000 – og det er absolutt lavt nok. Designet er også pent og nytt, siden gudinnen sitter – om dette er en Key Date eller ikke blir til syvende og sist opp til deg selv, men prisene indikerer at den er det. Du kan alltids være heldig å finne denne til en lav pris på ett eller annet sært sted – men den sjansen blir mindre for hvert år som går. England er inne i en stor ny-nasjonalromantisk bølge for tiden og Britannia serien er en rimelig måte å samle nasjonale symboler på, mao. etterspørselen er sterk der borte.
Sjokkerende nok; om vi skulle tatt inn denne fra USA, og lagt på 200 kroner for jobben, ny kapsel etc. da ville den havnet på 2000 kroner. Så da tror jeg at spørsmålet om dette er en Key Date eller ikke er besvart for vår del likevel, det er nok det.
2006 – Tilbake til Standing Britannia...
Ikke så mye å si om denne… noen kilder rapporterer om så lavt opplag som 50 300, det er jo for så vidt lavt nok til at den vil kunne bli dyr… men jeg ville ikke lagt fokuset på denne utgaven om du er i begynnelsen av en Britannia samling, med det forbeholdet om du kunne funnet et pent eksemplar fra en forhandler eller annen selger du stoler på til rundt 500,- Da bør du kjøpe den, om den er feilfri.
2007 – Vi blir sittende – men nå med løve.
Løver kan løfte mynter opp i stratosfæren, men jeg er ikke sikker på om det er tilfelle denne gangen. Nytt tekstdesign, greit nok, men det ser «billig ut»
- Og hvor er hjelmen? Håret er helt flatt, uten fall og forførende lokker (som i 2003). Løven ser jo ut som han kjeder seg! Stikk motsatt fra den kampklare 2001 utgaven.
Nei, sorry lorry. Jeg kan akseptere ideen om at Britannia kan kose seg under et tre, kaste hjelmen og heller holde på en kvist, men dette blir tannløst, kjedelig og uinteressant.
Opplaget? 94 000!! Dette er ingen Key Date. Ikke fokuser på denne… om du da ikke er fullstendig uenig i mine betraktninger vedrørende designet… eller skulle komme til å finne en billig… si 350 kroner (det er et røverkjøp - mangler du denne og er kommet langt i samlingen vil du naturligvis strekke deg lenger).
2008 – Viking-Britannia
Her kommer litt av dette kaoset inn som vi nevnte innledningsvis. I følge "rytmen hittil" skulle jo 2008 være en Standing Britannia (!), men siden det nå var 10 års jubileum for serien bestemte Royal Mint seg for å lage et eget design dette året (Bra! Hvorfor ikke hvert eneste år!!?)
Britannia er her til sjøs – det er Atlanteren som bølger mot henne kan vi anta - så store bølger finner man vel ikke i kanalen eller på Themsen. Hun er likevel ikke langt nok unna land til at vi ikke kan skimte et fyrtårn eller kystfestningsverk i bakgrunnen. Legg merke til at legenden (teksten rundt motivet) nok en gang er endret. Nå til en større størrelse og annen font.. jeg har kommet ut av tellingen.. er dette tredje eller fjerde gang på 10 år legenden endres? Men det fungerer da på ett vis. Engelskmenn har en forunderlig krampeaktig måte å hele tiden skulle kombinere tradisjon og konservatisme, med nymoderne påfunn, det gjelder mynter også.
Opplaget er nå kommet opp i 100 000. Det er ikke skremmende sammenliknet med annen semi-numis eller bullion, men er det en Key Date? Neppe. Denne kan vi skaffe for 500 kroner i feilfri tilstand – liker du den så kjøper du en, eller ber oss skaffe den til deg.
2009 – Kopi av 1999 – Hva er det disse menneskene på Royal Mint egentlig har puttet i krittpipa?
Her er det vi nesten begynner å bevege oss mot det bisarre. 2009 utgaven er altså en lik utgave som 1999. Why?? Og "rytmen" sier at dette skulle være en Standing Britannia (!!)
Innledningsvis sa jeg at serien var irriterende og interessant på en gang (og det er kanskje grunnen til at den er så tiltalende), dette er den irriterende delen. Dette er ingen Key date – selv om noen forhandlere prøver å selge denne til 140 USD er de helt ute på viddene etter min oppfatning. Det kan dog skyldes at det finnes få på lager, og da skrur man som regel prisen opp.
Mitt råd ville være å sjekke P2P kanaler som ebay, eller andre om du vil ha denne. Til en pris på 140USD er det bare å styre unna foreløpig – du har bedre kjøp å gjøre i denne serien, som f.eks de myntene vi allerede har betegnet som Key Dates... og har du en allerede en 1999, så er dette den siste mynten i serien du trenger å bekymre deg over.
Vi avslutter her for denne gang – i del 3 fullfører vi designene, går kjapt igjennom variasjoner (inkl. feilpreg) og beveger oss mer mot endringer i spesifikasjoner, verdiutvikling og samlerstrategi.
Vår utvalg av Britannia mynter i Air-tite kapsel finner du her. Albumet vi anbefaler er her.
Fortsatt god helg!