Gir gullprisen nå en inngang for "pris timere"?

Av Admin Gold Source, 12 sep 2013 - 21:23

Den 22. August skrev jeg kort at om man tror at vi har sett bunnen av korreksjonen i gullprisen, og at bruddet opp i begynnelsen av Juli dermed er starten på en oppgangsfase, og man i tillegg likte å spekulere i når man kjøpte sine mynter, burde man se etter pullbacks og når RSI går ned på 30 tallet. Dette har skjedd i kveld. Når det er sagt så er jeg kun en enkel mynthandler og statsviter - og ingen proff trader - jeg bare nevner det. Legg også merke til at jeg her ikke tar hensyn til forholdet mellom NOK og USD, så for ordens skyld; den 22. August kostet en Maple Leaf ca. 8 820, i kveld selges de for 8 580, differansen er ubetydelige 240,-

Å trade med mynter er en dårlig ide, noe jeg har inntrykk av at våre kunder er fullt klar over. Men mange synes det er spennende å følge med på prisene likevel. Fysiske edle metaller skaper ikke verdier eller kontantstrømmer, de er likvide og universelle penger. De er den ultimate oppgjørsform som under enhver omstendighet vil kunne benyttes som betalingsmiddel. Dette gir de unike egenskaper, fordi, når de eies direkte, er den eneste verdien du kan eie som ikke har motpartrisiko eller er avhengig av andres løfter.

Politikere kan ikke devaluere gull eller sølv i frie samfunn. Banker kan ikke "baile inn" myntsamlingen din fordi de de ikke lenger kan "bailes ut". I en verden med rekordstor gjeld (som vokser), et bankvesen som lever på subsidier fra skattebetalere, sentralbanker som driver eksperimentell pengepolitikk som ikke står beskrevet i noen makroøkonomibok jeg har lest, og et pengesystem som er utdatert (dagens pengesystem så dagens lys i 1971) og dermed ikke reflekterer de strukturelle endringene som har skjedd de siste 42 årene i verdensøkonomien; mao. hvilke land som produserer, låner og konsumerer, er fysiske gull og sølvmynter en fornuftig plassering for deler av sine sparepenger, er min oppfattning. Svaret på spørsmålet, om denne korreksjonen er en "bra inngang", blir vel egentlig at korreksjonen ikke er av så stor betydning for oss som handler i norske kroner, men at uavhengig av pris, er det gode grunner til å ha litt ekte penger på kistebunnen i årene som kommer.

inngang

mvh

Martin Mesicek
M.Sc. Pol. Econ.
Daglig Leder