Historien om Peder Aas

Av Admin Gold Source, 6 aug 2014 - 07:38


Vi treffer Peder Aas på Theatercafeen en sen ettermiddag i deilig varmt sommervær i hovedstaden, han er en typisk aktiv småsparer som liker å spekulere i aksjer og andre populære produkter.

Han lener seg over bordet mot oss, "Man må altid ha øynene åpne for nye muligheter" forteller han, med en alvorlig rynke i pannen, og tar en slurk av Voss vannet sitt. Det siste året for eksempel, har han gjort en kule på børsen ved "å følge markedene tett og fokusere på vinnerne"

Men, han husker at det ikke alltid har vært så lett, det er først nå i det siste "han har skjønt markedet" forteller han oss mens han sjekker sluttkursene på børsen på sine nye Apple iPhone SX7turbotrader og smiler bredt. "Å bli en dreven aksjespekulant kommer ikke gratis", han fortsetter, "man må gå gradene, lære seg gamet".

"I 2011, da jeg var en mye dårligere investor enn idag", nesten hvisker han, "solgte jeg aksjene mine og kjøpte gull for pengene siden gullprisen steg så mye, mens børsen bare falt!" (A). Man kan nesten se på mannen at han gremmes ved de dårlige minnene, han rødmer lett og tar en ny slurk Voss, før han svelger raskt og fortsetter med lav stemme. "Det gikk at skogen! Etter en måned med fantastisk prisstigning gikk gullprisen sidelengs i hele 2012... Dødskjedelige greier altså! Og ikke nok med det..." , han tar en pause og blikket treffer bordplaten. "Våren 2013 stupte gullprisen! Jeg bare måtte endre strategi, jeg var jo i ferd med å miste alt!"

Stemmen blir mer opphisset og ansiktet får raskt et mer fornøyd drag over seg, "så jeg solgte gullet mitt og kjøpte aksjer igjen høsten 2013 (B), og selv om jeg måtte ta tapet, så har det har gått mye bedre etterpå... Men, så er jeg flink til å plukke riktig selskaper da, det må jeg si...... Neeei,  gull skal jeg aldri kjøpe igjen, såpass har jeg lært, det er i aksjer pengene er".
Peder plasserer bestemt fra seg glasset med et dunk i marmorbordet, vipper på stolen og trekker inn byluften i et tungt åndedrag før han sakte puster ut igjen i noe som høres ut som et eneste langt fornøyd sukk.

"Så hyggelig at det går bra for deg på børsen da Peder", svarer vi, og når vi nå først får komme til ordet spør vi forsiktig, "men, Peder, gitt det du sier du lærte i 2011, og det dere proffene sier om det å selge dyrt og kjøpe billig, hva er planen din nå da? Nå som aksjemarkedet er på all time high og greier?" (C) 

Peder, som ikke helt klarer å skjule sin tilfredshet med å bli omtalt som en proff aksjetrader, drar på det før han svarer, legger inn en liten kunstpause og virker dypt konsentrert før han konkluderer. "Jeg tror markedet har mer å gå på og at det er aksjer som er stedet å være nå. Joda, jeg har jo tjent en liten formue bare på ett år, men det krever jo selvfølgelig dyktighet å få slik avkastning... nok en kunstpause før han ser oss dypt inn i øynene: "Gull er hvertfall bare tull ,en helt ubrukelig råvare, og man får jo ingen rente i banken... så jeg tenker faktisk å kjøpe mer aksjer nå, har et par selskaper jeg ser på, spennende saker, spennende saker virkelig, noen av de kan gå ti-ganger'n"

Vi blir sittende stille en stund og betrakte menneskene som går forbi i varmen, før Peder bryter stillheten, "Du, du vil ikke ha et glass Champis da? Kom igjen! Klokken er jo snart fem, det er jo ferie og greier og vi har det så hyggelig", han vinker på en kelner i det 19 trikken passerer oss på vei opp til Briskeby.