Julekommentar til våre kunder

Av Admin Gold Source, 22 des 2015 - 15:45

Takk til alle kunder for nok et tilbakelagt år - vi håper dere får en fin julefeiring.

Vi avslutter som ifjor med en kort markedskommentar: Mange lurer naturligvis på hvordan markedet i Norge for bullion-mynter er, slik vi opplever det. Vår beste indikasjon der er naturligvis å se på egen omsetning. Der havner vi litt høyere enn året før, i overkant av 16 millioner kroner. Det betyr at aktivitetsnivået i 2015 var omtrent likt som året før.

Vi har sett noe økt tilbakesalg, som er gledelig. Det norske bullionmarkedet er i for stor grad fortsatt preget av mye nysalg, og for lite tilbakesalg. Dette fører til at det er vanskelig å finne tidligere utgaver av semi-numismatics til samlere i hjemmemarkedet, og at investorer betaler høyere spread, enn om flere sirkulerte mynter var i omløp. Dessuten hindrer det fremveksten av et marked som er tilstrekkelig lønnsomt for nye aktører å etablere seg, eller for eksisterende aktører å investere i bedre kundeopplevelser. Likevel har vi siden starten i 2010 reinvestert hver krone tjent tilbake i bedriften for å styrke vår markedsposisjon, og vår evne til å yte service for kundene. Det vil vi fortsette med.

Det er naturligvis krevende å kjøpe varer i dollar og selge i kroner nå, og den svake norske kronen legger press på allerede lave marginer. Det har vært flere artikler i det siste om at prisene i Norge vil stige som følge av kronesvekkelsen, og jeg har også blogget om hvordan valuta-kanalen påvirker innenlandske priser tidligere, på kort og lang sikt. I høst opplevde vi også en periode med ekstremt høye premier på sølvmynter som gjorde det vanskelig å tilby nye sølvmynter til priser det norske markedet har vært vant til. Heldigvis er dette normalisert nå, men det viser (nok en gang) at ved høy etterspørsel blir det leveringsproblemer i sølvmarkedet, med dertil høye premier.

Det er en god idé å spre sin sparing og investering på flere aktivaklasser, og vi har lenge argumentert at for få nordmenn inkluderer edle metaller i sin spareportefølje. Om vi latet som Oslo Børs stengte for året idag ville børsen vært opp ca 2% i år. Hovedindeksen endte på 576,04 ifjor, og er i skrivende stund på 588,92. For alle formål kan man da si at avkastningen på børsen (også før skatt) ikke har klart å holde følge med den generelle prisstigningen ellers i samfunnet.

Gullprisen har gjort det bedre. I fjor endte gullprisen på kr. 8831,97 NOK/ozt, mens den i skrivende stund er kr 9368,00 NOK/ozt. En økning på omlag 6%. Gull slo altså børsen i år også, om vi tar nyttårsaften på forskudd. Vi vet også at gullprisen har steget eller stått stille når det har blåst som verst på børsen tidligere. Dette har vi vist grafisk her (2015 ser ut til å legge seg pent og litt kjedelig ved siden av søylene for år 2000):I år har vi åpnet opp for salg av "skrap-gull", lansert og fullført vår første samlerserie og lansert nye funksjoner i nettbutikken. Neste år har vi flere nyheter på lur og lover å fortsette å jobbe hardt for at du skal velge oss når du er på jakt etter moderne gull- og sølvmynter.

En riktig god jul ønskes alle våre kunder.

Med vennlig hilsen

Martin Mesicek
Daglig Leder