Kookaburra 1990 vs. 2015: "Mynt-Ornitologi"

Av Admin Gold Source, 27 aug 2015 - 16:20

Som de fleste vet er designet på årets 2015 utgave av Kookaburraen inspirert av den aller første utgaven av mynten fra 1990. Dette for å markere 25 års jubileet for serien, men har du sett den først utgaven? Skikkelig "up & close"? Nei? Vi gjør herved et forsøk på mynt-ornitologi.

Bare så det er nevnt: Jeg skal være den første til å innrømme at vi sannsynligvis er de dårligste i bransjen til å fotografere mynter - det har en naturlig forklaring. Numismatiske forhandlere selger unike objekter som granskes og kvalitetsbedømmes mye strengere, selv om selvfølgelig kvalitet/feil også påvirker enkelte moderne mynter betydelig.

Vi var så heldige å få tak i noen få 1990 utgaver av Kookaburraen (og de fløy ut døren samme dagen som de ble lagt ut for salg). Men, før vi lot de flakse avgårde sikret vi oss noen bilder og her skal vi sammenlikne 1990-originalen, med årets jubileumsutgave-"kopi".


Obversen (ja, det er faktisk dette som er "fremsiden", selv om det naturligvis er reversen som gis mest oppmerksomhet) på 1990 utgaven viser en nominell verdi på hele 5 Australske Dollar, mot kun 1 Dollar idag, og et Maklouf- portrett (1987-1997 - Les mer om portretter her) mens 2015 utgaven har det kjente Rank-Broadley portrettet (1998-d.d.)

1990 utgaven er også mer matt og uten de speilblanke flatene som de nyere utgavene har fått. Dette lurer mang en mynthandler (skal ikke nevne navn her) som kanskje ikke er så bevandret, eller ikke vier moderne mynter like mye oppmerksomhet, til å tro at "P"- merket som er preget på BU utgaver av Koala og Kookaburra mynter står for "Proof" - det gjør det altså ikke, det står for "Perth" (!) Ebay og Qxl selgere er også notorisk feilinformert her - be aware!

Når det er sagt ble det i 1990 utgitt en fantastisk proof utgave, med et uhyre lavt opplag på kun 21 671 mynter og som nå selges for ca 120-150 USD. Nok om det, eller vent litt... vi må ha et bildet av den -> se til høyre: Kongemynt. Den ser du ikke ofte (aldri) i Norge... en ornitolog ville sammenliknet den med å spotte en lesbisk kjeivbeint ungarsk rosa hakkespett med grå brystfjær i hekketiden i Uganda.

Tilbake til temaet: Den matte flaten gir mynten et herlig vintage-look. Tenk Sovjet-style aluminiumsmynt så er du nesten der. Fonten på legenden er også mer høytidelig og "royal" - jeg liker 1990 utgaven mye bedre enn årets. At Dronning Elisabeth fremstår med en betydelig lavere BMI bidrar også. De kongelige i England er vant til den slags kommentarer fra den spinnville tabloide Engelske pressen, relax.På reversen kommer den matte feelingen enda mer tydelig frem, fonten er også kulere og retro. Man kan lure på hvorfor de ikke kopierte denne korrekt på 2015 utgaven, men gikk for en slankere og høyere variant, det var en feil i mine øyne. La oss ta en skikkelig close up av pippippen også, dette skal jo være en ornitologisk bloggpost. Hvilken som er hvilken er unødvendig å notere og fremgår tydelig. Bye Bye Birdie - det kan bli en stund til vi ser deg igjen dessverre. Er det bare meg, eller har 1990 utgaven et litt lurere smil og snillere blikk?2016 utgaven slippes i begynnelsen av november, 2015 utgaven er nå utsolgt fra Perth, og da kan vi anta at produksjonen er stanset. Perth har nok hendene fulle med å produsere et omfattende 2016 program som du kan lese mer om her.

Det hender vi får inn eldre utgaver i serien, men de koster og er ofte tilgjengelig i meget få eksemplarer - det er hardcore enstusiastene som kaprer disse (raskt), og slik skal det også være. Utvalget finner du her.