Kronen styrker seg og premier er på vei tilbake til normale nivåer

Av Admin Gold Source, 15 okt 2015 - 21:58

Kjære kunde

I mine snart fem år som sentral dealer i det norske bullion-markedet har jeg aldri noensinne opplevd en like hektisk periode som fra i sommer til idag. Unntaket er selvfølgelig april 2013. Jeg ber om unnskyldning for de titalls kunder som har vært innom kontoret de siste to ukene og opplevd kaoset: Sorry...

Kronen har endelig styrket seg mot USD.
Noe som er kritisk for alle norske kunder, om de er selgere eller kjøpere. Årsaken er åpenbar; statsbudsjettet var overraskende ekspansivt. I tillegg kommer økt volatilitet, f.eks som følge av den katastrofale "tykke tommel" meldingen fra Reuters idag.... alle fokuserer på at noen "tapte penger" ..  javel, men hvem tjente? Noen tjente på denne feilen...

Lets face it: Vi lever i en tid av "fake and deceipt", "extend and pretend".... Det være seg "svenske buddy-banks" til Wolkswagen... Svindel, løgn og bedrag i alle bransjer. Mye takket være kunstige lave renter som tvinger økonomiske aktører til å øke risiko for å øke/opprettholde sine marginer, across the board. Når risikofri rente er null, må alle ta risiko for å tjene penger, en måte å gjøre det på er å jukse og håpe på at man ikke blir tatt... Renter nære null har dermed en korrupsjons-effekt.

Derfor har det kanskje aldri vært viktigere å eie "ekte verdier" enn nå, og prisene på gull og sølv vil reflektere dette sterkere i fremtiden ettersom tillitten til alle store institusjoner fortsetter og svekkes... det være seg FIFA, FED eller IMF (sett inn ditt favoritt-akronym her).

Men.... premiene i USD (fixed over spot per ozt) hva gjelder sølv, er også på vei ned.... fra 4-5USD til ca 3.50 USD over spot/ozt.... det hjelper også!!

Derfor har vi redusert premier på alle standard 1ozt sølvbullions. Alle vet de tre "usual suspects": WP (Wiener Philharmonics), SML (Silver Maple Leafs) og sist ASE (American Silver Eagles).

Men, dette blir jo for godt til å være sant, right?
Yupp!
Spotprisene i USD skyter fart i begge metaller.... drevet av "sjokket" (vel, alle våre kunder har visst at det ALDRI kom noe renteheving fra FED i 2015) og svekkelsen i USD - stigning i "anti-dollar-valuta", mao. gull og sølv.

Ta en titt, gull i USD først.

Så sølvprisen i USD....

Når det gjelder semi-numismatics...
Wow. Jeg har ikke turt å kjøpe inn nye mynter i frykt over at jeg ikke får solgt dem til så lite som 50,- i brutto fortjeneste (med ny kapsel, kvalitetskontroll og kostnader med å bare bruke tid på å undersøke mintages og verdi). Prisene har skutt i været!

Derfor er utvalget av back-dated Kooks, Koalas, Pandaer, Elefanter, etc vært magert siden i slutten av i sommer. Om kronen styrker seg så vil utvalget bedres, men for nå fokuseres det på alle 2016 nyutgivelsene som kommer de neste ukene.

Summasummarum:
Teknisk i USD-chartet så ser både gull og sølv til å bryte signifikante "tekniske nivåer" på oppsiden. Det er gode nyheter for de som ønsker at korreksjonen, som nå er inne i sitt fjerde år, er over og ønsker en ny bull-fase velkommen. I det korte bilde ser kronen ut til å styrke seg litt, og premier normaliseres (det tok mye lengre tid enn vanlig!), noe som er bra for kjøpere som er ute etter å minimere sin spread, og for oss forhandlere som har sett marginene blitt skviset. Samtidig er det slik at Norges Bank fremdeles har 3 kvartinger igjen før de også er i null, så kronen kan svekkes ytterligere.

FED kommer ikke til å øke renten i 2015 og det kommer til å føre til en utsetting av profit-taking i USD. Dollaren har som kjent styrket seg som følge av at markedet har forventet en renteheving, jeg tror (i motsetning til de fleste andre) at en renteheving fra FED vill svekke dollaren (!) fordi tradere da ville velge å ta profitt. Buy the rumour, sell the fact. På den annen side, om en renteøkning fører til en korreksjon i aksjemarkedene, vil likviditet flyttes over i obligasjoner og dollar.

Om FED øker med så lite som 15 basispunkter (en eller annen gang første halvår 2016) vil det være en kamp det står om: Profit taking fra de som har vært long USD (mao dollar-svekkelse), versus de som selger aksjer og går long obligasjoner (mao dollar-styrkning).

Begge krefter vil nøytralisere hverandre, og hvem vet hvilke av de to som får størst effekt når støvet faller...

Det er action i markedene.... følg med og keep on stacking, høstjakta har så vidt begynt.

mvh

Martin