Nye Lunar mynter denne høsten. Hestens år 2014.

Av Admin Gold Source, 7 aug 2013 - 11:57


Myntverkene tyvstarter alltid lanseringer av nye mynter slik at disse blir lansert høsten før det året de gjelder, slik fremskynder de salget og får med seg høsten og det viktige julesalget.

I september skal Perth Mint bl.a. lansere sine 2014 Year of the Horse mynter, selv om hestens år ikke starter offisielt før den 31. Januar 2014. Dette er et populært motiv og hestens fysikk gjør at den egner seg godt som myntmotiv med sine kraftige muskler som kan gi fine skyggeeffekter.  Den er også ofte i bevegelse, noe som kan skape spennende motiv, slik de lyktes med i 2002 der den kom løpende rett mot deg når du holdt mynten i hånden. Den 22. August får vi svar på om årets motiv blir like vellykket for da slippes designet av 2014 utgaven, ikke lenge igjen altså.

Med dragens år i fjor, slangen i år, og nå hesten i 2014 er vi inne i tre sterke år på rad hva gjelder popularitet av motiver. I tillegg til disse tre er også hundens og tigerens år populære motiv i vesten. Hva forklarer populariteten til nettopp disse motivene? Hunder og hester er kjæledyr vi føler vi kjenner godt og stoler på, dragen på sin side skiller seg ut som det eneste fabel-dyret i serien og siden slanger har en tendens til å skremme vannet av damene synes tydeligvis gutter og menn at de er litt ekstra tøffe, det samme går for tigeren. Siden det i all hovedsak er gutter og menn som kjøper mynter blir disse myntene ettertraktet. Tigeren fra 1998 er et annet eksempel på et vellykket design der den stuper fremover med munnen åpen, klar for å bite.

Etter hestens år derimot følger tre kjedeligere motiver på løpende bånd sett med våre vestlige øyne. Da kommer geiten, apen og hanen, før hundens år kommer til unnsetning, men ikke før 2018. Ha i tankene dog at upopulære mynter blir sjeldne og derfor muligens verdifulle senere, nettopp fordi de i sin tid var upopulære (!), og solgte dårligere.

I den første Lunar serien ble f.eks. 1 ozt gullmynten fra geitens år i 2003 kun laget i litt over 16.000 eksemplarer, av den tillatte kvoten på 30 000, og er nå for en sjelden mynt i denne serien å regne. Når det er sagt så er ikke geitens år blitt mer populært siden 2003 og dette legger en demper på etterspørselen og prisen, sjeldenhet er derfor ikke nok for en mynt å klatre i pris, den må være populær også.

I tillegg til Lunar Serien slippes også nye Kookaburra og Koala mynter og av erfaring vil prisene på 2013 utgavene øke når disse ikke lenger er i produksjon, mangler du noen 2013 mynter anbefaler vi å kjøpe disse nå, fremfor neste år!

Myntlanseringer denne høsten fra Perth er:

2. September 2013
2014 Australian Lunar – Year of the Horse Gull bullion Serien
2014 Australian Lunar – Year of the Horse Sølv Bullion Coin Serien (1/2ozt, 1ozt & 2ozt)
2014 Australian Kookaburra Sølv Bullion

1. Oktober 2013
2014 Australian Lunar – Year of the Horse Sølv Bullion Series (5oz, 10oz & 1 kilo)
2014 Australian Kenguru Gull Bullion Serien

5. November 2013
2014 Australian Koala Sølv Bullion Serien