Ooops! Britannia 2017, did they just do it again?

Av Admin Gold Source, 21 okt 2016 - 00:44

Få forhandlere i Norge har studert og solgt flere Britannia sølvmynter enn oss, serien er meget interessant og har åpenbart gitt tidlige samlere hyperprofitt. Det betyr derimot ikke at serien er problemfri eller uten risiko.

Tidligere blogger om BU sølvmyntene finnes her (3 deler), og for proof sølvmynter her. Dessuten har vi også poengtert de nevrotiske endringene i spesifikasjoner i design og tekniske mål på gullmyntene; fem ulike design/spesifikasjoner på like mange år (!)

OK, tilbake til sølv BU-utgaven.

Jeg tvilte sterkt på at "sement" blanketten fra 2015 ville opprettholdes, den er rett og slett for spesiell (se del 3).  Bildene som foreløpig er tilgjengelige for 2017 utgaven indikerer også at det tradisjonelle Royal Mint (igjen!) har fått en fix ide om blanketten. Endringen er muligens inspirert av Australias Kangaroo bullion series, som riktig nok finnes i 2015 utgaver, men som for alvor "hit the scene" i 2016. 

Kjenner du igjen blanketten under til høyre? Jeg antar det... sementen fra 2015 ( til venstre) er nå byttet ut med en bakgrunn som likner mistenkelig på Kangaroo serien fra Perth, eller andre utgivelser fra Royal Canadian Mint. Hva med å komme opp med noe bedre? Nye design kanskje? Hva er den marginale faste kostnadsøkningen for en ny revers, 5000 Pund?

 

Britannia serien ville vært tjent med nye design også i BU kvalitet hvert år og med et begrenset opplag på rundt 300.000. De kommer aldri til å selge 30 til 50 milloner mynter i året som er nødvendig for å tjene penger i volum-markedet som USA, Australia og Canada regjerer i. Foreløpig registrerer jeg at Royal Mint nok engang mest sannsynlig har endret spesifikasjonene på BU Britannia, men fortsatt tviholder på "Standing Britannia" designet.

Ja, trofaste Britannia samlere må nå skaffe seg en del 2017 utgaver, og det er bra på kort sikt, men for å overleve må serien snart tilby nye design, ikke bare nye blankettvarianter.

Tidligere utgaver fortsetter å realisere gode priser og serien er sterkt forrankret i markedet. Ny-brexit-frelste-kvasi-nasjonalromantiske engelske samlere og bullionfans kjøpere er fortsatt "on board uansett", og det opprettholder etterspørselen hittil, men på det globale markedet må man velge en strategi og holde seg til den, over tid. Samlere er tålmodige av natur (selv om de handler raskt og entusiatisk når de ser noe nytt de liker), men om du over lengre tid misslykkes i å begeistre kjøperne vil de til slutt forlate deg.

Kontinuitet, nye design og opplagsdisiplin som er tilpasset etterspørselen har gjort Lunar, Kookaburra, og nå senest Koala serien (Perth), og kinesiske pandaer til de beste semi-numismatics sølvmyntene på markedet. Det er rart at ikke Royal Mint skjønner dette, men i stedet flipp-flopper på spesifikasjoner fremfor å tilby nye design som på 1990 og 2000 tallet.

Britanniamyntene har utrolig flotte motiv som burde appelere til oss i Norge, gitt vår over 1000 år gamle historie med landet som både plyndrere og mulige tronfølgere. Anglofile nordmenn finnes i bøtter og spann, og det er kanskje nettopp derfor vi lar oss engasjere?

Utvalget vårt varierer hele tiden ettersom det finnes få tidlige utgaver på markedet, (som raskt blir kapret av ivrige entusiaster) men du kan finne de vi har for salg her.

Den omtalte 2017 utgaven er ikke leveringsklar enda, men antas på lager i november.

Spesielle ønsker om Britannia serien? Kontakt oss.
Har du Britannias du vil selge? Vi kjøper gjerne og betaler godt! Kontakt oss.