Sølv og gull banker børs så langt i 2016

Av Admin Gold Source, 20 jul 2016 - 13:28

Halve året er omme med noen uker og sommeren sløver herlig. La oss ta en titt på hvordan de edle metallene har gjort det så langt i år sammenliknet med Oslo børs.

Sølvprisen forventes å stige mer, og falle dypere, enn gullprisen i prosent. Sølvprisen er mer volatil og det er nettopp dette som tiltrekker mange sølvkjøpere. Når det er sagt er det samme karakteristikk som gjør at andre holder seg langt unna og foretrekker den mer dosile gule varianten. Sølvet er opp 37.8 % så langt i år.

Gull kan handles med lavere spread, typisk 5% om man går for de rimeligste sirkulerte myntene. Dette gjør kravet til prisstigning etter kjøp lavere før man er i "break even" enn hva tilfellet er med sølv. Gullprisen er opp 18.1% så langt i år.

Hvert år sammenlikner jeg gull mot aksjer i en graf som ligger i footern på siden her.

Om vi later som det er den 31.12 idag, hvordan ville 2016 da sett ut?

2008 var året gullet virkelig fungerte som en forsikring mot børsuro, Oslo Børs var ned 54%, mens gullprisen i kroner steg nesten 35%. Med en så kraftig start på året er det nærliggende å spørre seg om ikke prisene har steget nok for i år.

Av grafen ser du at det kun er årene 1993, 2005, 2008 og 2010 i perioden der gullprisen har steget mer enn i år. Så om prisene sto stille ut året ville 2016 fortsatt vært et godt år for gull, og et magert år på børsen med sitt 7. verste år siden 1992, kun opp 2.6 % så langt i år.

Men om du tror 2016 vil servere en finanskrise tilsvarende den vi så i 2008 er det verdt å merke seg at børsen fortsatt kan gjøre det adskillig verre, og gullet adskillig bedre, i siste halvdel av året.

Sommeren 2014 så vi på Oslo børs mot Gull i USD og indekserte dataene til 100 = August 2009. Vi viste at gullet i dollar var rimelig sammenliknet med Oslo børs, hva er situasjonen nå med mer data to år senere?

Om vi litt vilkårlig velger 160 som delelinje mellom når de to plasseringene er dyre eller billige sammenliknet med hverandre, er lite forrandret siden 2014. Gull i dollar er fortsatt billig sammenliknet med Oslo børs. Bullmarkedet i aksjer ser slitent ut, mens gullprisen i dollar kan se ut til å ha bunnet ut og kanskje bygge opp momentum for år med stigende priser.