US Platinum Eagles – Spennende metall og sjelden vare

Av Admin Gold Source, 8 Mai 2014 - 13:12

US Mint startet sin Eagle serie i platinum i 1997 og helt siden dette første året har mynten utkommet både som bullion utgave og i proof kvalitet, noe som kan være en kilde til forvirring når man forsøker å få oversikt over de myntene som har utkommet. La oss likevel forsøke.

I dette første året ble det utgitt både fulle unser og mindre mynter i 1/10, ¼ og ½ unse størrelser i begge kvaliteter. I 2008 derimot besluttet US Mint å stanse utgivelsen av de mindre størrelsene i begge kvaliteter, for å frigjøre kapasitet til å lage flere gull og sølvmynter.

Senere samme år besluttet myntverket også å stanse produksjonen av bullion utgavene fullstendig. I perioden 2009 til 2013 har det derfor kun vært gitt ut platinum eagles som proof utgaver og i full unse størrelse.

Proof utgavene skiller seg fra bullion utgavene ikke bare i forhold til kvaliteten på selve pregingen, der en proof utgave vil for eksempel ha store partier som er speilblanke med typisk frostede høye detaljer mens en bullion utgave er matt, de er også satt til en begrenset produksjon. Den største forskjellen, og det som gjør proof utgavene populære blant samlere, er derimot at de siden 1998 har kommet ut med nye motiv på baksiden (reversen).  Disse motivene er som forventet med patriotiske temaer som skal symbolisere uavhengighet, frihet og kjente landemerker i USA. Denne 2011 utgaven for eksempel skal symbolisere mottoet "To insure domestic tranquility" ved å vise en gudinne ute på en hveteåker.

Så markedet var naturligvis begeistret når det i fjor ble kjent at man i 2014 skulle gjenoppta produksjonen av bullion utgavene.  Kombinasjonen av at mynten ikke har vært tilgjengelig ny fra myntverket på noen år og at prisen på platinum har holdt seg noe bedre og vist en noe sprekere form enn gullprisen forklarer nok begeistringen.

Så hvordan har salget gått da? Mynten, som ble tilgjengelig i mars, knuser ikke tidligere rekorder – det kan trygt sies.  I mars ble det solgt 10.000 unser fra US Mint, mens april så et skuffende salg på 1200 unser og mai virker også å ha startet forsiktig med kun 400 unser solgt.

Til sammenlikning kan det nevnes at det i toppåret 1998 ble solgt ufattelige 133 000 unser av bullion utgaven alene, i tillegg kommer nesten 15 000 proof utgaver og rundt regnet 29 000 unser til sammen av de mindre størrelsene.

At platinum var betydelig rimeligere i 1998, unseprisen lå rundt 300-400 dollar, og at den jevne Amerikaner åpenbart hadde sterkere kjøpekraft den gangen, forklarer nok mye av forskjellen. Skal vi dømme etter US Mints tidligere praksis så spøker det for en 2015 utgave av bullionmynten om ikke salget tar seg opp vesentlig, og det kan være gode nyheter for de som ønsker en platinummynt med lavt opplag i samlingen. Det er som regel «floppene» som blir ettertraktet i fremtiden.

Har du lyst å eie en av disse så har vi gleden av å tilby denne mynten i Norge med kort leveringstid på ca. kun 10 virkedager i nettbutikken. Platinum er mer sjeldent enn gull og gir en helt spesiell følelse i hånden – dette er mynten for deg som ønsker å eie noe helt spesielt.

Ta mynten nærmere i øyesyn her!