Krugerrand gullmynt 1 ozt Ulike år

Krugerrand gullmynt 1 ozt Ulike år

  • Tilgjengelighet:
    På lager!
Antall Pris (over spot)
1 + 26 853,89kr (1 099kr)

Kruggerand er en gull bullion fra Sør Afrika,  mynten veier 33.93 gram og består av 22 karat gull. Gullinnholdet er likevel en troy unce, 31,1 gram, som andre bullionmynter.


South African Chambers of Mines var det som kom på ideen å markedsføre Sør Afrikansk gull ved å gi investorer over hele verden muligheten å kjøpe gull til like over den til enhver tid gjeldende spotprisen. Mynten ble produsert første gang i 1967 og har blitt gitt ut hvert år siden.


Opprinnelige kom den kun i en variant med en vekt på en troy unce, og kaltes ofte "A full Kruger", eller " a 1oz Kruger". Fra 1980 ble det produsert også mindre størrelser. Navnet Kruger kommer fra Paul Kruger, en president fra 1800 tallet som også har gitt navnet til Krugerparken i Nordre Sør Afrika, mens orden rand, som er Syd Afrikas offisielle valuta, kommer fra ordet Witwanderstrand, en sted som ligger i den nåværende Gauteng-provinsen der man allerede på 1800 tallet begynte å utvinne store mengde gull.


Portrettet på mynten viser Paul Kruger. Krugerranden regnes som den mest kjente bullion mynten i verden og har legal tender status og er gyldig betalingsmiddel i Sør Afrika.


Krugerranden var umåtelig populær på 70 og 80 tallet. I 1978 ble det produsert over 6 millioner mynter, men opplagene er nå betydelig lavere.


Sirkulerte mynter fra år 1960 og utover: KAN ha skjønnhetsdefekter: riper/merker