Britannia Sølvmynter (Del 1)

Av Admin Gold Source, 11 jun 2015 - 14:19

Silver Britannias – Moderne bullions med historiske røtter (Del 1).


I denne artikkelen over tre deler skal vi ta for oss bullionmynten Silver Britannia fra Royal Mint i Storbritannia. Vi skal se på motivet og temaet til mynten, utgivelsene så langt, de mest betydningsfulle hendelsene i serieforløpet og vise frem de utgavene vi mener er Key Dates. Selv om vi våger oss ut på glattisen og kommer med prisestimater her så må de tas med en klype salt. Utviklingen er udiskutabel: Pene Britiannia mynter blir bare dyrere og dyrere, ta våre estimat som "bargain-priser", det er mulig du må punge ut noen hundrelapper mer enn vi oppgir her, spesielt for Key Dates.

Til slutt skal vi si noe om markedsutviklingen, seriens styrker og svakheter, og presentere en mulig strategi for å starte en samling.

Britannia – krigersk, vakker og herskerinne ved verdens ende i vest.

Britannia er en mynt man lett forelsker seg i om man er historieinteressert, og da spesielt i antikken og romertiden. Britannia er et latinsk navn, med røtter i den Greske antikken der det Greske ordet Prettanike (og andre) ble brukt om øyene oppe i det kalde nord-vest. Dette forklarer også hvorfor vi i dag bruker «Britain».

Når romerne invaderte de britiske øyene for alvor i år 43 e.kr. under keiser Claudius, (Etter at "Julius" - som Asterix og Obelix liker å tiltale han - hadde foretatt en snarvisitt i år 55 f.kr), kalte de provinsen derfor Britannia. Og en eller annen gang i det andre århundre personifiserte de sin nye provins gjennom gudinnen Britannia og utstyrte henne med en korintisk hjelm, et skjold og en trefork (trident).

Romerne hadde som kjent guder for alt mulig, det var derfor naturlig at et så vilt og forblåst land, så langt unna Roma, måtte «forklares» gjennom en gudinne, som alle andre provinser. Hennes personlighet skulle reflektere karakteristikkene til landet de hadde kjempet i mange år for å beseire, og som de aldri helt ble ferdig med før Keiser Hadrian satte ned foten og beordret sin kjente mur ( i år 120 e.kr.) for å markere den nordligste grensen til riket.     

Britannia blir i dag fremstilt som en vakker ung gudinne (ofte med ett bart bryst), men også krigersk, med hjelm, skjold, et spyd, en trefork eller holdene på en standard (en fane). Hun er gudinnen som hersker ved verdens ende.  Ikke rart dagens engelskmenn også er glad i henne og gjorde opprør når Gordon Brown forsøkte å fjerne henne fra 50 pence myntene i 2008. Dette er et interessant paradoks: Gudinnen som opprinnelig skulle representere Britannia som underkastet Romerriket, er, nesten to tusen år senere, et Britisk symbol på styrke og uavhengighet (!). Dette sier en hel del om motivets overlevelsesevne - en mynt med Britannia vil være relevant i all overskuelig fremtid. Punctum.

Motivkaos og endrede spesifikasjoner, en vanskelig serie å få oversikt over – Her er leksikonet du trenger.

Den første bullion utgaven i serien kom i 1998, riktig nok hadde Royal Mint utgitt en Proof utgave året før, men vi skal altså holde oss til BU (Brilliant Uncirculated) utgavene i denne artikkelen og da blir starten på serien i 1998. Dette er dermed automatisk en «key date» – ett viktig eksemplar.

Og dermed starter kaoset, noe som gjør serien både attraktiv og irriterende – på en gang. Det er ikke lett å forstå hva Royal Mint egentlig tenkte på når de planla design-byttene i serien (om de hadde en plan overhodet). La oss likevel forsøke å oppklare galskapen.

Utgangspunktet: "Standing Britannia"

Britannia myntens standard motiv er Standing Britannia - som også var motivet mynten debuterte med i 1998. Britannia står fullt oppreist på en klippe, holdene treforken og skjoldet, med tærene fra venstre fot synlig nederst mens hun snur seg til siden og vinden lar håret og drakten flagre. Det er det mest brukte motivet, og også motivet som har vært benyttet hvert år siden 2012 og til dagens 2015 utgave, dog med noen endringer i spesifikasjoner, som vi kommer tilbake til.

De mest interessante årene – fantastiske motiv i denne serien.

Det er derimot, og foreløpig (ingen vet hva Royal Mint kan finne på i fremtiden), i perioden 1999 til 2011 vi finner enkelte år med fantastiske design og lave opplag, og som gjør serien interessant som både et samler- og dermed også investerings/spekulasjonsobjekt. Selv om man lett kan argumentere for at Standing Britannia er et utmerket design i seg selv.

Her er en kronologisk oversikt, med bilder av våre favoritter (* markerer Key Date):

1999 *  «Boudica» Den første mynten med eget årsdesign.
Denne utgaven ble laget i 69 394 eksemplarer og viser Britannia ridende på et to-spann holdene sin trefork i venstre arm. Ansiktsbeskyttelsen på hjelmen er avrundet, og ikke spisst slik du ser på Standing Britannia utgavene, sannsynligvis for at ansiktet blir mer synlig. Mange har paradoksalt nok trukket assosiasjoner til Boudica – den keltiske rebellen som gjorde opprør mot romerne i det første århundre e.kr., om motivet. At en romersk gudinne også kan opptre som en keltisk rebell er jo litt spesielt, men dette er uansett en fantastisk mynt og en av våre favoritter i serien. Avhengig av kvalitet vil den typisk selges for mellom 500-1000 kroner fra forhandler.

2000 – Standing Britannia
Royal Mint benyttet ikke anledningen til å lage noen millenium-utgave i serien, men det at det er den første mynten i det nye årtusenet er grunn nok til at den bør inkluderes i samlingen. Opplaget dette året var 81 301 mynter, mer enn 10 000 flere enn "Boudicaen" året før - noe som kan tyde på at samlere ikke ble skremt av at designet nå var tilbake til det opprinnelige fra 1998. Dette skulle dog vise seg å endre seg året etter. Vi har ingen spesiell formening om pris på denne, et fint eksemplar bør kunne fremskaffes for rundt 3-400 kroner via p2p plattformer som ebay e.l. Fra forhandler naturligvis noe dyrere.

2001* – Inn i det nye millenniet – fancy fonter og labert salg.

Mange myntverk ble inspirert av det nye millenniet til å modernisere sitt utrykk på moderne mynter, så også Royal Mint. Britannia marsjerer her med hevet skjold, klar til kamp. Ved hennes side er en utrolig tøff løve, og fonten og tekstplasseringen bærer tydelig preg av at verden er på vei inn i en ny digital æra. Og det påvirket også kanskje myntsalget? For om myntverket lot seg inspirere av et nytt årtusen gjorde åpenbart ikke markedet det, salget ble nemlig halvert fra året før. Opplaget var kun 44 816 mynter, det laveste i seriens historie.

Dette er en Key date med stor K. Og det er nettopp slike utgivelser som dette som produserer fremtidige verdifulle mynter. Kombinasjonen av Dot-com kræsj og et design som kanskje ikke falt i smak (men som senere oppfattes som retro og interessant fordi det sier noe om tiden det ble lansert i, mao. hva som ble oppfattet som tidsriktig), har her skapt en sjelden mynt. En pent eksemplar vil koste mellom 800-1000 kroner fra forhandler.

2002 – Standing Britannia
Det virker ikke som interessen for sølvbullions endret seg vesentlig fra året før, med kun 48 816 mynter solgt er dette året seriens nest mest sjeldne. Det alene er en grunn til at en samling som skal ha verdi i fremtiden bør inkludere denne, selv om utgaven altså ikke byr på noen designmessig opplevelse. Økonomien hadde sannsynligvis ikke tatt seg tilstrekkelig opp igjen fra krisen i 2001 heller, og kombinert med et kjent design (det samme som i 1998 og 2000) gjorde nok det også sitt til at salget ble labert. Vi har ingen sterk formening om pris på denne, lavt opplag taler for at de som ønsker en komplett serie, med alle utgivelsene uavhengig av design, vil være villige til å punge ut basert på opplaget alene, men en Key Date er det ikke.

 

2003* – «Cartoon-tania»
For første gang i serien får vi her et nærbilde, et portrett av vakre Britannia. Det er noe tegneserie-aktig over designet, minner litt om den Japanske Manga stilen, med skygger under øynene, og bølgete hår. Dette er en hot babe, no question about it. Salget tok seg også vesentlig opp, opplaget var 73 271 mynter, nesten det dobbelte av bunnen i 2000. Bedre økonomiske forhold og muligens et mer sexy design kan ha vært utslagsgivende.

Myntverket beholdt den mer moderne fonten og tekstplasseringen fra 2001, noe som var vellykket og forsterket det moderne uttrykket. Mynten vil koste mellom 500 og 1200 kroner avhengig av tilstanden. På tross av det noe høyere opplaget klassifiserer vi denne som Key Date fordi det er den eneste mynten i serien der man kan betrakte Britannias ansikt på nært hold, selv om 2010 også er et nærbilde kan det ikke måle seg med feminiteten til "Cartoon-taniaen" fra 2003.
 

2004 - Standing Britannia
Vi har ikke eksakte opplagstall på denne, men en kilde oppgir den til å ha vært 57 000 mynter. Prisene på ebay varierer veldig, og skulle vi tatt inn mynten og solgt den i det Norske markedet, antar vi at prisen ville ligge på rundt 8-900,- kroner for et feilfritt eksemplar. Dette er ingen Key Date og det er egentlig ikke så alt for mye å si om mynten, igjen, de som skal ha komplette samlinger trenger den, kommer du over et fint eksemplar bør du slå til når du får sjansen, men fokuset vårt ville være på andre utgaver.

Der avslutter vi del 1 i denne serien om Britannia!

Vil du lese mer? Her er lenken til del 2 i historien om serien!

Neste gang skal vi vise og kommentere enda flere Key Dates, og senere skal vi studere verdiutviklingen så langt, samt si noen ord om hvordan du kan starte en samling av serien.

Vi anbefaler alltid at moderne sølvbullions for samling oppbevares i Airtites kapsler, og gjerne i et album som er spesielt utviklet for disse. Kjøper du Britannia mynter i kapsel hos oss vil den alltid være i Airtite kapsel, og albumet finner du under tilbehør. Du kan se vårt nåværende utvalg av Britannias her. Merk at Key Dates og eldre utgaver er mynter vi aldri får inn i store kvanta, de blir raskt solgt når de legges ut. Om du etter å ha lest litt om serien nå er interessert i å bygge en samling bør du titte innom kategorien regelmessig å sjekke om noen nye eksemplarer er ankommet.