Hvordan investere i gull og sølv i Norge

Interessen for å kjøpe gull og sølv i Norge er økende. Her kommer en guide på hvordan du kjøpe mynter og hva du skal se etter når du handler. 

1. Hvorfor mynter?

I Norge er gullmynter frittatt for merverdiavgift, mens gullbarrer pålegges 25% mva. Vil du kjøpe gull i investeringskvalitet bør du derfor kjøpe gullmynter.

Myntene vi selger er spesielt laget for investorer (altså ikke gamle numismatiske mynter), men mynter som er:

  • For investering og lages bl.a. av de statlige myntverkene i USA, Kanada, Australia, Østerrike og Kina.
  • Finansdepartementet i landene garanterer for at vekten og renheten av gullet er riktig, produksjonen er strengt regulert ved lov.
  • Med pålydende verdi i landets valuta og lovlige betalingsmidler i utstederlandene, på tross av at gullverdien er høyere enn den pålydende verdien.
  • Tilpasset i vekt for investormarkedet, den vanligste størrelsen på myntene er en troy ounce (ozt), som tilsvarer 31.1 gram. Det er denne enheten metallene prises i på råvarebørsene. For mynter i samme vektklasse, så er det som regel veldig liten forskjell på hvilke mynter du investerer i. Du vil investere i like mye metall og kvaliteten er like høy, og du vil få tilbake like mye når du ønsker å selge metallet tilbake til oss i fremtiden. Du fleste investorer ser etter hvilke mynter som har lavest premium, for å få mest ut av pengene sine.Forskjellene i priser over spot mellom ulike land er små og reflekterer populariteten for myntene, de ulike kostnadene for myntverkene eller om mynten er helt ny eller har hatt en tidligere eier (er sirkulert). Som hovedregel vil nye mynter være litt dyrere enn sirkulerte.

2. Velg myntPå toppen av nettsiden finner man markedsprisene på de ulike edle metallene, eller "spotpris" som man kaller det for. Spotprisene er i sanntid og oppdateres kontinuerlig basert på de internasjonale spotprisene som opprinnelig settes i dollar (USD), deretter konverteres prisene til NOK. Spotprisene er per ozt (31. gram). Du kan lære mer om hvordan prisene beveger seg her. 

Spotprisen hentes fra xe.com. Vårt utvalg av gullmynter består av 22 karat og 24 karat. Det er INGEN forskjell på myntene når det gjelder gullinnhold. En 22 karat mynt vil ha like mye gullinnhold som en 24 karat, fordi totalvekten på 22 karat myntene er litt høyere. Du kan lese mer om dette her.


Mynter selges for et påslag over selve markedsverdien på gull, som kalles for "premium", eller "over spot pris". Premiumen reflekterer kostnader med å utvinne, prosesserer og produsere mynten. Du får aldri kjøpt fysisk gull uten å betale premium.

I eksemplet over er spotprisen på gull 24 594,53 kr, der premiumen er 899 kr. Derfor selges mynten for 24 594,53 + 899 = 25 493,53 kr. 

Alle gull- og sølvmynter vi selger kan selges tilbake til oss og som regel kan du selge mynten for 100% av spotpris.

Legg merke til at prisen på mynten allerede inkluderer premien over spot og er totalbeløpet for mynten. Premien over spot i parantes er kun spesifisert for at du kan sammenlikne hvor mye over spot du betaler for ulike mynter.Merk at vi selger sølv som regel i tuber eller i kasser. Spotprisen i sølv er også per ozt, derfor må spotprisen ganges med antall mynter eller ozt i en tube. I eksemplet over er det 25 sølvmynter i en tube: (278,65 x 25) + 1199 = 8 165,25 kr

 

3. Slik betaler du for din ordre

I gullbransjen er det normalt å forhåndsbetale for myntene over nettbank. Du mottar faktura som epost umiddelbart etter du har plassert ordren og betalingen må være registrert hos oss innen 48 timer. Vi oppfordrer kunder til å betale fakturaen umiddelbart etter at ordren er plassert. Når oppgjør er mottatt sendes myntene.

For mindre ordre kan du betale med kredittkort (+1.95%) eller postoppkrav (+195,-)

Husk at siden myntene du kjøper selges til sanntidspriser er alle ordre juridisk bindende, selv om det er kjøpt på nett og du er forbruker.

4. Mynter sendes forsikret i posten - Husk legitimasjon når du henter pakken

Alle ordre sendes med sporing, ID-kontroll og er fullforsikret. Du har ingen risiko ved transporten til deg. Om du ønsker kan du også hentene dine mynter på vårt kontor i Bjørvika i Oslo.

5. Har du spørsmål?

Vi har solgt mynter i Norge siden 2011 og kan svare på alle spørsmål du har rundt det praktiske om kjøp av gull og sølv, kontakt Goldsource på tlf. 374 07 008 alle hverdager 10.00-18.00.

6. Må jeg kjøpe på nettet?

Nei, du kan ringe inn din bestilling på tlf. 374 07 088 alle hverdager mellom kl 10.00 og 18.00. Bestillingen må bekreftes skriftlig på epost om du ikke har handlet av oss før.

Related Post