Gjør gull og sølvprisen deg deppa? 1976 var like ille.

Av Admin Gold Source, 27 jun 2013 - 13:34

Så fikk vi en liten smell til igår og det er lenge siden gullprisen har værty gjenstand for så mye oppmerksomhet som i går. Gullprisen har enda ikke besøkt 1200 tallet, noe som ville betydd en 37,5 % nedgang fra toppen, men til gjengjeld så har sølvprisen falt til godt under 20 dollar og bør ikke falle så mye mere nå om man skal argumentere for at denne korreksjonen er en gjentagelse av 2008 krakket på over 50 %.

I dag ble Erste Group sin «In gold we trust» rapport utgitt og den sammenlikner det siste prisraset i gull med korreksjonen mellom 1974 og 1976, en sammenlikning vi selv var inne på i en blogpost noen uker tilbake. Det er liten tvil om at det var like smertefullt å sitte stille den gangen. Se her (Erste Group 2013 p. 5):

Her er gullprisen den 5. september 2011 og 30. desember 1974 indeksert til 100 slik at de kan sammenliknes. Det var ikke stas å eie gull i den perioden heller! Korreksjonene når har omtrent tatt like lang tid, 450 handelsdager, og viser hvor seige og utmattende slike perioder kan være. Men etter at halve verden hadde avskrevet gullet gjorde prisen et massivt comeback og den kraftigste prisøkningen gjensto.  

Historien gjentar seg aldri helt likt, men det kan være greit å ha i tankene, alle de som nå «gosser seg» over at gullboblen endelig er ferdig av merkelige grunner, at vi har opplevd tilsvarende tidligere. Time will show.