Lunar Serie II Halve unser gull; sleeper kandidat?

Av Admin Gold Source, 20 jul 2016 - 22:20

De fleste serier gis ut i fractional størrelser i gull, så også for Lunar serien til Perth Mint. Dette er for at kundene skal kunne samle etter sitt eget budsjett. De vanligste er 1/20ozt, 1/10ozt, 1/4ozt, 1/2ozt, 1ozt og 2ozt, der 1ozt utgavene regnes som "den opprinnelige utgivelsen". Størrelsene har alltid blitt møtt med varierende entusiasme.Siden hel unsene går for å være originalen tiltrekkes denne av de som ønsker "the real deal" og har penger til det, kvart-unsene har vært populære i samlersett (Magnificent 7 etc), og tiendelsunsene har vært populære som bullion for de som synes at tyvendedels unsen blir for liten og som ønsker å kjøpe mer gull, men ikke har råd til noe større. Tyvendedels unsen har alltid hatt en stor fanskare, og også blitt kjøpt av nysgjerrige som tross alt ikke blakker seg ved å få se en liten gullmynt i levende live.

Da gjenstår halv unsen. Mitt inntrykk er at den har gått i glemmeboken, det merkes i butikken også. Vi selger mest kvart-unser og tyvendelsunser av fractional størrelsene. At en størrelse er "out of favor" er første kritrie som må møtes om man skal jakte "sleepere", eller mynter som i lang tid har blitt oversett og som følge av dette er laget i små opplag. Slike mynter blir verdifulle når preferansene i markedet skifter.

Panda halvunser i skuddet.
Det siste året har vi sett en formidabel prisøkning på halve unser i pandaserien, det er spesielt årene 1994, 1995 og 1998 som skiller seg ut, med 1994 som kongen på haugen med bud fra forhandlere på hele 16 500USD. Samme mynt kunne i 2002 kjøpes på auksjon for 2 115USD i følge denne artikkelen i Coin World.

Opplagt på 1994 utgaven oppgis til å være 11 749 mynter, hvor adskillig færre er å oppdrive i "investeringskvalitet", av de fleste definert som en grad på MS68 eller høyere.

Så da blir spørsmålet, siden dette toget mest sannsynlig har gått og nå likner på en boble der man bør ta gevinst å selge; finnes det andre serier der ute som er kandidater til å oppleve samme "mania" noen gang? Sleepere?

Jeg har samlet data på Lunar Serie II halv unsene fra Perth Mint, og uten å komme med noen spådommer eller garantier, tilfredstiller serien mange av de kriteriene som skal til for å kunne gjøre det bra fremover. La oss de på pris og opplagsdataene først.

Opplagene varierer tilstrekkelig for å skape prisforskjeller, som er viktig for å skape interesse. Prisen (den oransje linjen som tilhører høyre akse) korrelerer negativt med opplaget, som forventet. Tabellen viser tallene nøyaktig. Prisen har jeg samlet fra flere kilder i USA. Legg merke til at opplagstallene for 2016 Year Of The Monkey ikke er klare enda.Her er noen momenter jeg tror taler for at disse halvunsene kan gjøre det bra.
1) Designet er av høy kvalitet, strike og motiv funker.
2) Diameteren er stor nok til å gi samlere value for money (30.6 mm, som er større enn f.eks 1ozt Gull Maple Leaf)
3) Serien er godt etablert, ingen kan forestille seg at denne blir terminert i overskuelig fremtid.
4) Opplagstallene er lave, som tyder på liten interesse, dette er positivt, for at interessen skal kunne øke og bli "hype" er lave nivåer bra.
5) 1ozt myntene i serien har kun et opplag på 30 000 mynter og blir utsolgt hvert år. Ettersom gullprisen stiger kan dette få nye samlere til å vurdere de rimeligere halv unsene som et alternativ.

Sammenlikner vi halvunse opplagene med f.eks Kinesiske pandaer har Lunaer serien betydelig lavere opplag.
Som sagt er dette ingen direkte kjøpsanbefaling fra min side, kun en demonstrasjon på hvordan man kan begynne å tenke som mynt-spekulant. Mer studier og data er nødvendig selvfølgelig. Du må studere auksjonspriser,  ebay fullførte salg, og melde din interesse hos ulike dealere slik at de vet hva du er ute etter og kan jobbe for å fremskaffe objekter.

Men når jeg ser på opplagene for alle størrelsene, og holder de større en 1ozt utenom (disse har ofte meget lave opplag men er for dyre for de aller fleste å samle), virker det som halv unsene er den minst populære størrelsen. Opplagene er konsekvent lavere enn for de mindre utgavene.

Hele poenget med å fiske sleepere er å identifisere upopulære mynter som man tror kan bli populære i fremtiden, og med stigende gullpriser, varierende opplag, rock solid kjent serie og gode design har halvunsene i gull fra Lunar Serie II mange av kriteriene som skal til...

Har du noen du vil selge, ta kontakt! Om vi har noen på lager er de for salg her.