Ny salgsrekord for Silver Eagles for US Mint

Av Admin Gold Source, 20 nov 2013 - 13:19

The US Mint rapporterte 12. November at de så langt i 2013 hadde solgt 40 175 000 unser silver eagles, altså litt over 40 millioner mynter. Det betyr at rekorden fra 2011, den gang sølvfeberen var på sitt høyeste siden slutten av 70 og begynnelsen av 80 tallet, som utgjorde et totalt salg for hele året på 39 868 500 mynter, ble slått mens det fremdeles er noe salgstid igjen.

Myntverket anslår at de vil, før 2013 bestillingene stenges den 9. Desember, vil selge omlag 3 millioner flere mynter, som vil bringe det total salget over 43 millioner unser. Sammenliknet med året før krisen, altså salgstallene fra 2007, har salget firedoblet seg, det året ble det solgt 9,8 millioner unser. Det var til og med lavere enn i 1987 (!) da det ble solgt over 11 millioner unser. De siste fem årene har man sett at flere og flere søker forsikring mot risikable pengepolitiske besluttninger og vil eie noe av edelt metall, prisen på sølv i perioden har vært ekstremt volatil, men den fysiske etterspørselen ser ikke ut til å la seg dempe av dette.

Det indikerer at markedet verdsetter å eie noe fysisk, uten motpartrisiko og som er reelle verdier - samtidig signaliserer det at mange ikke er overbevist om at vi har sett slutten av krisen og at nye sjokk av enten deflatorisk art, eller preget av inflasjon, vil kunne ramme i fremtiden og man søker å diversifisere så godt man kan. Sølv og gull har i tusenvis av år blitt brukt som forsikring mot kriser og selv om det for de aller fleste oppfattes som uhyre gammeldags finnes det altså et økende antall mennesker som, om vi legger salgstallene til grunn som indikator, foretrekker å kjøpe mynter av ulike typer fremfor, eller i tillegg til, andre spareformer.

Vi har nylig oppsummert noen av de fordelene vi ser ved å ha noe av sparepengene sine i mynter på denne siden på vår nettside: Gull og sølvmynter for investorer. 

Tiden vil vise hvem som får rett, men vi kan jo sitere "dommedags investoren" Marc Faber som ved flere anledninger har ytret (med sin skremmende sveitser-engelsk) "I am willing to make a bet with you. You hold your dollars, and I hold my gold. Let's see who goes to zero first",  når han blir forsøkt latterligjort for sin standhaftige posisjon om at gull (og sølv) er noe enhver sparer eller investorer bør eie i dagens økonimiske situasjon.