Opplagstall Koala Serien 1ozt

Av Admin Gold Source, 20 apr 2016 - 13:45

La oss ta en kikk på Koala-opplagene, en av "de tre store" seriene fra Perth Mint!

Tidligere opplagstall er blitt mer relevante etter at Perth ifjor annonserte at de ikke bare skulle avvikle 10 ozt størrelsen i serien, men samtidig legge inn et maksimalt opplag per år på 1 unse størrelsen på 300 000 mynter. Det tallet kjenner sikkert mange igjen som maksimalopplaget til Kookaburra 1 unse myntene, før dette ble hevet til 500 000 mynter i 2011, uten at premiene har falt særlig av den grunn.

Når en mynt ikke har noen opplagsbegrensning betyr det som regel at det antallet man får solgt i salgsperioden blir det endelige opplaget, og myntåret går som kjent fra høst til høsten etter. Opplagene under er derfor det antallet mynter man fikk solgt til forhandlere før man la om produksjonen til neste utgave.

Vi ser at 2015 utgaven solgte i over 450 000 eksemplarer, så hvorfor vil da Perth "frivillig" redusere dette opplaget med 33% ?
Svaret er nok at Koala serien aldri helt har klart å nå opp til Kookaburraens popularitet, og derfor alltid har vært litt billigere. Det er antagelig dette Perth ønsker å gjøre noe med. Når kjøpere ikke vet hvor mange som blir produsert blar de naturligvis mindre villig opp en ekstra premie for mynten.

Strategien her er nok å legge en demper på tilbudet for å stimulere etterspørselen og gi forutsigbarhet rundt opplaget, lykkes de med dette skulle det ikke forrundre meg om vi kommer til å se en oppjustering til 500 000 også i Koala serien om noen år.

Grafen under viser hvilke som er mest sjeldne av de tidligere utgavene, når det er sagt er det ikke ofte man som forhandler får kjøpt noe særlig volum av noen tidligere utgaver (ikke 2011 heller), og det påvirker prisene. Er du en heldig eier av 2007 og 2008 Koalaer bør du vente med å selge, det er vanskelig å se for seg at ikke også disse myntene vil oppleve en fin verdistigning nå som Koalane også har et maksimalt tillatt opplag, spesielt når salget ofte har vært vesentlig høyere.

2014 utgaven, den eneste hittil med et nærportrett av bjørnen, virker lavt priset idag om vi sammenlikner opplaget med øvrige år, dette er en de av tidligere utgavene jeg vil anbefale de som ønsker en komplett samling å anskaffe først, sammen med årets utgave.

Grafen viser at mynten har solgt mer enn den nye 300 000 grensen (rød linje) de siste fem årene på rad, og i seks av totalt ni år serien har eksistert. Dette burde resultere i høyere premier og bedre verdiutvikling i annenhåndsmarkedet fremover. Utvalget vårt finner du her og husk at du kan bestille opp til 8 en unse mynter for minifrakt på 99,-

Perth Mint Bullion Mintages