Panda design for 2016 er her, og ja: De har "gone metric"

Av Admin Gold Source, 20 okt 2015 - 13:25

Da har det skjedd!

Pandamynten, som i 1982 ble lansert som en eksportvare for å få penger inn i statskassen, har gradvis blitt mer og mer tilpasset det Kinesiske markedet. Kina bruker derimot ikke troy ounces (ozt), men gram og kilo - og at de nå med 2016 utgaven gjennomfører denne endringen forsterker inntrykket av det heretter skal fokuseres på det innenlandske markedet.

Det er også en ganske sterk statement til resten av verden: Vi "blåser i dere", fra nå av kjører vi etter egne premisser. Mao. man vurderer nå hjemmemarkedet som viktigere enn eksportmarkedet.

Det skal bli uhyrlig spennende å se effekten av dette på de relativt kostbare key-dates myntene i gull 1/20 ozt og sølv/proofs i 1 ozt størrelsene. Før denne endringen var det kun 1 kilo proof mynten i sølv (uhyre sjelden sak, opplagene var så lave som 4 000 eksemplarer helt frem til og med 2010, deretter har de økt) som fulgte det metriske systemet.

Da ble altså 2014 1ozt utgaven viktig fordi det er den siste med metall og vekt spesifikasjon i ozt, 2015 den eneste uten hverken metall eller vekt, og selvfølgelig 2016 også viktig siden den nå har metriske vekter og metalltype på mynten. Den forhatte 2015 mynten (som mange sa de aldri ville kjøpe) blir nå faktisk en key date... Kjøp de mens du kan om du ønsker å bygge en langsiktig panda-samling.

Her er utgivelsene med spesifikasjoner og opplag i begge metaller (opplag for gull er i hele tusen,  fem hundre for en kilo-mynten):

Gull-pandaene:

Sølv-pandaene:

Opplaget på 8 millioner 30 grams sølvmynter tilsvarer dermed det tidligere opplaget på en unse utgaven. Det er lavt. Om vi er litt teite og sier at det er 1.3 MRD mennesker i Kina, er det ikke flere enn 0.006 mynt på hver. Om vi sammenlikner med Silver Eagles... som selges i 40 millioner i opplag.. ja du ser poenget. Om man lykkes å øke den innenlandske etterspørselen med dette vil nok opplagene øke betydelig, og da vil vesten kaste seg på.

Her er designene - vi har fortsatt forlatt familiebildene.... enn så lenge.

Myntene sies å bli sluppet i slutten av oktober, det er tidlig... andre år har de kommet midt i desember. Vi får se...