Reisebrev fra World Money Fair Berlin 5-7 Feb 2016

Av Admin Gold Source, 14 feb 2016 - 22:15

Her følger en liten stemningsrapport fra World Money Fair i Berlin fra Estrel Hotel.

Årets hedersgjest var myntverket i Sør Korea, de fikk dermed pryde velkomsttavlen ved inngangen.

I lobbyområdet er det mulig å ta en pause fra tempoet og trengselen inne på messen, og klok fra skade ifjor ble det sent oppmøte begge dager for undertegnede,-  ingen vits å delta i klyngen tidlig på dagen. Det anbefales absolutt å bo på samme hotell som messen arrangeres, da kan man skrive alt av mat og drikke på rommet, legge fra seg innkjøp, klær.. i det hele ha en base i nærheten mellom møter og handler.


Alle betydelige aktører fra myntbransjen i hele verden var på plass, her er Bernd fra MCI i Tyskland som blant annet står for Benin Elephants og Chad Hippo serien. De hadde nye design og utgivelser klare for salg og arrangerte også sin årlige middag med afrikansk tema lørdag kveld. Det er en ung og dynamisk gjeng bak selskapet som har klart og klore seg fast i et tøft marked for moderne utgivelser i Europa. Ikke alle temaene er like aktuelle for de nordiske landende dog.

Hva med sølvmynt med en månemetoritt? Kun 2499 Euro...

Messen er delt inn i flere soner og under ser du et av de mindre dealer-rommene, vi fant faktisk en norsk mynthandler med stand her også.

Mange tilbyr moderne gull og sølvmynter sammen med andre kategorier, uten å være spesialist og da blir det mye rar prising. 65 EUR for en tonet og sliten 1993 Kookaburra blir for drøyt. Hvis man er spesialist på tyrkiske sedler fra 50 tallet så ser jeg ikke helt poenget med at man samtidig skal ha fem moderne mynter i et hjørne i skapet sitt i elendig forfatning og priset helt hinsides... stick to what you know.

At man ikke tåler og høre at prisen er galskap hjelper heller ikke - i slike tilfeller er det vare å gå videre, det er plenty av andre hyggelige og kunnskapsrike selgere på messen.
 

Tredjeparts forgylning og farging av originale BU utgivelser er still going strong... annenhåndsmarkedet er vel heller tynt men.

Alt av edelt metall er for salg her, ikke bare mynter... hva med en original skipsvrakbarre fra 1700 tallet til 7500 EUR?

Maskotten til Royal Australian Mint var på plass i år også, myntverket var hedersgjest ifjor og hadde en noe mindre stand i år forståelig nok. 

Den merkeligste og mest puritanske standen av alle var det Nord Korea som sto for... jeg fant den ikke før på søndagen og da etter et tips fra noen hyggelige Tsjekkiske myntdesignere jeg traff i baren kvelden før som med stor entusiasme fortalte hvordan de nærmest måtte trygle om å få kjøpe noen mynter derfra. Jeg turde faktisk ikke ta bilde av de to representantene som satt på hver sin klappstol med et lite monter med 6-7 sølvbullions og en bunke med sedler for salg og tvinnet tomler. Var derimot veldig happy med å få kjøpt en sølvmynt og noen sedler for moro skyld. Veldig spesiel stemning. Håper de kommer tilbake neste år da skal jeg være mer forberedt og kjøpe alt jeg kommer over tidlig, en eller annen dag faller det regimet der og da vil gamle "relics" fra "de gode gamle dager" være interessante objekter, det er i hvertfall verdt et lite spekulativt bet.

Apropos Tsjekkia... 4 flotte sølvmedaljer er utgitt av Praha Mint, med Muldvarpen (Krtek). Alle oppvokst på 80 tallet husker denne serien som NRK kjøpte som en del av ett eller annet "kulturutvekslingsprogram" med Sovjet-blokken... siden de er medaljer blir det jo 25% mva på disse og dermed uaktuelt for Norge dessverre, men et fint barndomsminne og ta i øyesyn up-close likevel.

3-D mynter, eller mynt-figurer, er også i vinden som aldri før... her er sommerfulgler, Tracker Sjimpanser, Pyramider og Faberge-egg.... det later til at sentral og øst-europa er gode markeder for litt ekstra bling-bling.. prisene er relativt høye og mellom 100-300 EUR, men opplagene er lave og det koster en hel del å designe og produsere slike spesielle utgivelser.

Sør Koreas stand, det var ikke så mange mynter der dog...

Verdens største sølvmynt har Geiger Edelmetalle, myntverket bak Noah's Ark, laget. 1750 unser om vi husker rett og hvilket bedre sted enn WMF å vise frem mesterverket på?

Scottsdale Mint var busy med møter dagen lang, tydelig at ingen reiser fra Arizona uten å mene business... vi fikk en lang og hyggelig samtale med hele gjengen og fikk gitt litt gratis viking-mynt konsultasjon til de kommende utgivelsene i Vikings! Serien. De kunne avsløre at en ny Silver Back Gorilla var på trappene, samt en ny Iguana serie og en spesiell 5 unser (tykk!) med Egyptisk motiv var rett rundt hjørnet. 

Alt i alt var det en meget bra helg med mange interessante nyheter fra nær og fjernt, og hvor mange kommer til å bli tilgjengelig i nettbutikken i løpet av året. En helg i Berlin kan anbefales på det varmeste for de som er over gjennomsnittet interessert i mynter.

Reisebrevet fra 2014 kan leses her.