Somalia 100 Shilling sølvmynt: En tysk elefant!

Av Admin Gold Source, 5 jun 2013 - 17:53

Du har kanskje lagt merke til den nye sølvmynten fra Somalia vi har hatt for salg noen ukers tid? La oss fortelle deg litt mer om denne fascinerende mynten.

Somalia sier du?
Det kan virke pussig at dette landet, som på så mange områder må kunne sies å tilfredsstille de fleste kriterier for en «failed state», skal stå bak utgivelsen av en slik kvalitetsmynt, og det er for så vidt overraskende, men det gjør den jo også interessant. Mynten lages av Bavaria State Mint i Tyskland, som med sin 600 år gamle historie er den eldste bedriften med fortsatt drift i Munich og som hovedsakelig lager Euro mynt for sirkulasjon. Og dette forklarer den høye kvaliteten.

Sølvet vet vi ikke hvor kommer fra, Somalia har dog noe gruvevirksomhet, men den er minimal så vi antar at sølvet kommer fra det internasjonale markedet. Hvordan kom så dette samarbeidet til? Her er ryktene mange, men myntverket har lagt frem dokumentasjon som viser at mynten har legal tender status i Somalia med en nominell valør på 100 Shillings, dokumentet er undertegnet Babatunde Bobulobolou, selv om det er vel heller tvilsomt om mange av myntene havner i sitt hjemland.

Flott design
Mynten har flotte speilede overflater og høy relieff og motivet endres år for år, med det gjennomgående temaet elefanter. Når serien ble introdusert i 1999 ble den kalt «African Wildlife Series», noe som kan få en til å tro at det er flere dyr i serien, men det er ikke tilfelle. Mynten lages for øvrig i gull i forskjellige størrelser, forgylte sølvmynter og i 1kg sølvmynter.  Det er ikke uoverkommelig å samle hele rekken med 1 ozt sølvmynter fra 1999, men man må være forberedt på å betale litt for de tidligste utgavene og bruke noe tid på å jakte de ned.

Her er noen tidligere utgavers design...