Viking Guide - Alt du trenger å vite

Av Admin Gold Source, 29 sep 2016 - 21:54

(Illustrasjon av R. Benning)


De siste to årene har stadig nye serier med motiv av vikinger og norrøne guder sett dagens lys, nordmenn kan nå glede seg over at myntverdenen for tiden lider av viking-feber og vil gjøre det i mange år fremover.

Selv om motivene er kjente for oss, skaper likevel myriaden av serier også forvirring. Her følger derfor den ultimate guiden til viking- og norrøne guder-mynter som er sluppet hittil. Nå er konkurransen innen sjangeren så sterk at nylanseringer av ytterligere serier virker lite trolig, det ville i tilfelle vært å komme særdeles forsinket på banen.

Artikkelen avsluttes med en tabell der vi oppsummerer serienes egenskaper.

1. Choice Mint: Legends of Asgard

Choice Mint er et nytt myntverk fra USA med en begrenset, om noen, portefølje utgivelser utover Legends Of Asgard serien som kom høsten 2015 (mynten ble likevel preget med årstallet 2016). «Max Relief» kaller de teknikken som benyttes for å skape ekstra dype preg på myntene i antikk finish som er laget av hele 3 ozt sølv.

Legends Of Asgard skal bestå av 12 utgivelser, opprinnelig planlagt til 3 hvert år i fire år fremover, men Choice Mint ligger bak skjema. Selv om den første mynten, Odin, ble utsolgt til forhandlere på få dager var det først sommeren 2016 at mynt nummer to kom, Valkyrie.

Fortsetter Choice Mint i dette tempoet vil ikke serien fullføres før i 2027! Retail pris i USA ligger rundt 190USD/1550 NOK for nyutgivelser. Når dette skrives er det altså kun 2 av 12 planlagte utgivelser som er kommet på markedet og disse vises under.


2. Perth Mint: Norse Gods

Det ville vært spesielt om megamyntpusher Perth Mint ikke deltok i sjangeren, men myntverket var sent ute med viking-mynter. Ikke unaturlig, store organisasjoner klarer ikke alltid være trendsettere. Når det er sagt kan man argumentere for at det var Perth som startet hele "2 unser antikk finish med oldtidsmytologi preg trenden" i 2014, altså før viking-manien, med serien Gods/Godesses Of Olympus. Den gangen var det Greske guder fra antikken som var stjernene, og serien var umåtelig populær og bø på mange flotte design.

Perth Mint sin Norse Gods serie er kun på tre utgivelser og er nettopp fullført. Først ut var Odin, deretter kom Thor, og sist ute i år var Loki. Opplaget er på 2000 mynter, alle er preget med årstallet 2016 og retailpris ved lansering var omtrent 180 AUD/1100 NOK. Under ser du alle tre.

3. Helvetia Mint/Gainesville: Norse Gods Series

Serien som ble annonsert allerede september 2015 ble ikke tilgjengelig før i februar i år og har det laveste opplaget av alle i sjangeren, kun 750 mynter blir laget av hver utgivelse. Det er vanskelig å forstå hvordan prosjektet i det hele tatt er særlig lønnsomt. Første mynt ut her var også Odin, og med release februar 2016 kan man si dette var farlig sent, mange Odin mynter var allerede på markedet. Men med en overkommelig pris og en særdeles fjong eske ble utgivelsen godt mottatt, også i Norge.

Ultra High Relief er utrykket utgiverne har valgt å kalle teknikken, og det er det kjente 2 ozt antikk finish formatet som gjelder også her. Kudos skal de ha for å ha spritet opp den velkjente El Niue Elisabeth II Obversen med en tøff insulær inspirert drage. Mynten er preget uten årstall (!) noe som er merkelig... er det ikke et krav for legal tender (selv de som ikke sirkulerer) at det skal være årstall?

Serien skal bestå av 4 utgivelser, hvorav vi kun har sett en foreløpig. Vi vil føre de neste tre utgivelsene og sende kampanjer på disse til alle som abbonerer på "moderne utgivelser" nyhetsbrevet.

4. Scottsdale Mint: Vikings

En av de mer ambisiøse seriene i sjangeren kommer fra tjukkeste Arizona og Scottsdale Mint. Myntverket i den gamle Westernbyen har praktisk talt fått fullstendig viking-feber og legger mye arbeid i å presentere motiv og mynter med autentiske historiske detaljer.

Hele 15 mynter skal gis ut, med 3 utgivelser hvert år, noe som gjør serien til den lengste i sjangeren. Temaet er delt opp i tre undergrupper: Konger, Krigere og Guder, det kommer altså 5 mynter av hver undergruppe og så langt har praksis vært at tre og tre mynter slippes av gangen. At Scottsdale tar med Konger og Krigere, i tillegg til de Norrønne gudene, gjør kanskje serien ekstra spennende for oss i Norge.

Første utgivelse var ifjor høst da King Knut, Odin og Ragnar Lodbrok ble sluppet. Siste trio ut var Thor (Tor), Bjorn Ironside (Bjørn Jernside) og selveste Harold Fairhar (Harald Hårfagre). Motivene er fulle av historiske referanser knyttet til hovedpersonene, myntene kommer i treesker av høy kvalitet med runeskrift og opplaget er på 1999 per utgivelse.

Harald Hårfagre mynten imponerer kanskje oss nordmenn spesielt mye, vikingkongen vises med en Torshammer rundt halsen, og de tre "sverd i fjell" fra Møllebukta i Hafrsfjord i Stavanger i bakgrunnen. "Sverd i fjell" monumentet innerst i Hafrsfjord ble avduket av Kong Olav i 1983 til minne om slaget i 872 der Harald Hårfagre samlet Norge til ett rike. Motivet er også inngravert på lokket på esken. Det sier ganske mye når hver mynt i serien har fått en unik innpakning i tre, mange ville nok gått for en standardisert løsning for å holde kostnadene nede.

Vi tilbyr nå både de første tre myntene i serien, og de nyeste utgivelsene og myntene er blitt godt mottatt. Serien avsluttes om tre år, med siste utgivelse i 2019. Under ser du Harald Hårfagre utgivelsen med presentasjonsesken og "sverd i fjell" monumentet.

5. B.H Mayer Mint: Norse Gods

Sist ut er Tyske B.H Mayer Mint sin Norse Gods serie, som kanskje er den minst kjente av de vi har presentert. Serien består av ni mynter som ble utgitt i ekspress-fart. Først ut, i september 2015 var Odin og Tor (Og ja, nå begynte det virkelig å røyne på med Odin-mynter. Ikke rart mange mistet tellingen!).

Deretter kom de på rekke rad; allerede i november samme år kom Hel og Tyr, etterfulgt av Heimdal og Loke i februar 2016, og Frigg (Frøya) i mai. De to siste gudene ut er Sif (Siv) og Freyr (Frøy).

Designene bærer preg av tøffe, på grensen til skremmende, gjengivelser av gudene, alle med samme insulære omskriftmønster. Opplaget er kun 1000 mynter. Det er også utgitt en spesiell fem ozt utgave med motiv av alle ni guder. Presentasjonsesken for 2 ozt utgavene er det ikke lagt ned så mye arbeid i og alt i alt er dette kanskje den minst gjennomførte serien i sjangeren, og også den med lavest retail pris.

5 ozt utgaven derimot, som kommer i en mer forseggjort innpakning, er en original tvist. Kanskje kommer det flere større utgivelser fra andre myntverk med vikingmotiv?

Under ser du Tyr, Thor og Sif. Nederst er 5 ozt utgaven, som fungerer som et slags familiebilde, med eske.

Oppsummering - Flere år med viking-moro gjenstår.

I 2015 og 2016 har vi sett en rekke nye serier med vikingmotiv og norrønne guder og det er mange utgivelser som gjenstår. Det er kun Perth Mint sin korte serie på tre utgivelser som er ferdig, og B.H Mayer sine ni mynter er straks komplett. Enda gjenstår ti utgivelser fra Choice Mint, tre fra Helvetia/Gainesville og ni fra Scottsdale.

De fleste seriene fokuserer på norrønne guder, og da blir det fort en del Odin og Tor mynter, unntaket er Scottsdale som også inkluderer konger og krigere. Opplagene er relativt lave, fra 750 til 2000 mynter og med unntak av Choice Mint sine 3 ozt utgaver er alle i 2 ozt, med antikk finish og en eller annen form for høy relieff effekt.

Vi har altså flere år med nye utgivelser foran oss, for salg i nettbutikken har vi fokusert på Scottsdale og Helvetia/Gainesville sine utgivelser, men man skal ikke se bort fra at noen av de andre dukker opp etterhvert fra annenhåndsmarkedet. I tabellen under samler vi de viktigste dataene om seriene.

Myntene i sjangeren som er tilgjengelig for salg finnes alltid i kategorien Moderne Tema-serier her.