World Money Fair i Berlin 5-7 Februar - Reiselysten?

Av Admin Gold Source, 7 jan 2016 - 12:55

Reisetips: World Money Fair, Berlin Fredag 5. – Søndag 7. Februar.


Da er det snart igjen duket for et av årets høydepunkt for oss som er over gjennomsnittet interessert i mynter av alle slag og former.

Praktisk info.
Helgen 5.-7. Februar braker det løs i Berlin og her kommer noen reisetips om du ønsker å ta turen. Messen avholdes på Estrel Convention Center som ligger i Estrel Hotell i bydelen Neukölln. Det enkleste er å booke rom på dette hotellet, prisene er overkommelige, ca.130 EUR. per døgn, det finnes også andre alternativer i gangavstand fra Estrel.

Billett til messen kjøper du ved inngangen og koster ca 10 EUR, det finnes gratisbilletter i aviser og blader som ligger strødd over alle kafeene og restaurantene i hele byen, så sitter du et sted og spiser kan det lønne seg å bla kjapt igjennom for å finne en kupong og rive den ut!

Messen åpnes kl. 10.00 alle dager og holder åpent til kl 18.00, søndag stenger den kl 16.00. Det kan være lurt å komme i 12.00 tiden når den verste køen har gitt seg. Det er ventet 15 000 mennesker dit spredt over dagene og lørdagen er det lang kø ved åpning.

Tips til den kjøpelystne.
Om du ikke er ute etter å handle mynter (også selge!) er det liten vits å reise. Her er noen tips.

1)      Sett av ett budsjett, si f.eks. 1000-2000 EUR og ta dette med i kontanter i ulike seddelstørrelser. Det er minibank rett ved inngangen.

2)      Ta med en liten notisblokk og bruk de første 3-4 timene på sakte og systematisk besøke alle bodene, ikke kjøp det første du ser. Noter ned og gå videre. Du skal igjennom 9000 kvadratmeter! Ta deg tid, hils på selgere, still noen spørsmål og smil, de husker deg kanskje når du kommer tilbake. Ha et åpent sinn, selv om du arbeider målrettet kan det hende det dukker opp nye serier eller typer du kanskje ikke visste om?

3)      Når du finner objekter du er interessert i noterer du ned disse, prisen og nummeret på boden (eller andre kjennetegn) og gå videre. Studer myntene nøye! Tyskere er notoriske klåfingret og ødelegger hver fjerde mynt de tar i. Ikke bli overrasket om du finner Proof mynter med prislappen klistret direkte på mynten… sukk.

4)      Etter 3-4 timer med hardt arbeid og notatblokken full, er tiden inne for å slukke tørsten på den øvre balkongen, eller i lobby-baren. Der sammenlikner du funnene og priser. Hvilke har du mest lyst på? Du har sannsynligvis flere mynter på listen enn budsjettet skulle tilsi så her må du prioritere.

5)      Så er det på’n igjen. Begynn med de funnene du har prioritert. Da blir ruten veldig annerledes enn første gangen når du saumfarte lokale systematisk. Nå må du forvente å krysse lokalene flere ganger for å finne spesifikke boder med mynter i prioritert rekkefølge! Det er et slit I know, men forhåpentligvis har du fått i deg tysk styrkedrikk i akkurat passe mengder slik at motivasjonen er på topp, og litt kritisk sans fortsatt eksisterer, det er tross alt nå det skal betales.

6)      Det er lov å prute! Det gode gamle «bundle trikset» fungerer utmerket fra starten av. Sent på søndagen åpner det seg også opp muligheter, venter du så lenge risikerer du selvfølgelig at mynten du var ute etter allerede er solgt. Tidlig under messen vil selgerne som regel ønske full pris, de har reist et stykke, båret inn varer og brukt tid og penger på å sette opp boden sin og har høye forventninger. Vær høflig, mange av bodene er omreisende familier som arbeider hardt (jada, noen er sikkert sleipe luringer også...)

7)      Skal du selge mynter lønner det seg å vente til søndagen, kjøperen har da forhåpentligvis solgt unna en del og er ute etter nye varer. Oppsøk boder som spesialiserer seg i det du vil selge, de gir best pris. En spesialist på engelsk middelalder er nok ikke spesielt interessert i den graderte kilomynten din fra 2002.

8)      Ta med kapsler! 38 mm, 39 mm og 40 mm om det er sølvmynter du er ute etter… det er utrolig hvor mange sprukne og dårlige kapsler gode mynter kan ligge i! På hotellrommet flytter du forsiktig myntene over i nye kapsler.

9)      Ta også med noe å oppbevare myntene du kjøper i, du kommer sikkert til å ha rundt 40-50 nye mynter på slutten av dagen, og da nytter ikke å ha 15 i baklommen og resten i en bærepose. Har du en liten zip-soft-bag til en ipad, ett (eller tre!) gammelt skinnpenal, eller noe annet lurt, er det en god ide.

Hvilke mynter å se etter?
På messen finnes alt mellom himmel og jord, og helt sikkert en hel del du ikke er interessert i, men det kan ligge godbiter overalt. Selv om de fleste selgere er spesialister innenfor et område, har de ofte mynter i andre kategorier liggende i et hjørne eller en kurv.

En ekspert på greske mynter kan ha lagt en, for han fullstendig uinteressant moderne mynt, i en kurv til en lav pris. Da kommer den gode gamle «jeg vet mer enn deg» effekten inn, men ikke forvent en 1998 Large Date Gullpanda 1/20 unse liggende og slenge til 100 EUR. På den annen side, you never know. Selv gjorde jeg noen varp i fjor, når det er sagt var min opplevelse at myntene oftere er feilpriset på oversiden, enn undersiden. Profesjonelle innkjøpere blir aldri fornøyde.

Moderne mynter jeg vil se etter er tidlige utgaver av: Pandaer (om de er priset for lavt), Kookaburra, Koala, alle Lunar mynter fra Perth, og ny-utgivelser. Kommer jeg over noen wildlife mynter eller eldre maples uten melkeflekker plukker jeg med meg de også. Fine Silver Eagles fra 80 og 90 tallet raskes også med. Derfor bruker jeg mest tid hos de mange små handlerne (det er majoriteten av bodene), og konseptfirmaene. Det er også hyggelig og stikke innom de mindre myntverkene, de har som regel tid til å prate og er veldig entusiastiske.

Og selvfølgelig blir det ett og annet impulskjøp, om du ikke har kjøpt en mynt du angrer på kan du ikke kalle deg myntsamler.

Jeg tar også med lupe og bryr meg fint lite om hva andre tror om meg der jeg studerer en moderne mynt etter kontaktmerker, antydninger til flekker eller indikasjoner på pussing e.l. Bruk den tiden du trenger.

Det er moro å stikke innom de store standene til gigant-myntverkene også, men det er lite å hente der annet enn å ta en «søt budeie-selfie», «Koala-selfie» eller plukke med seg noen give-aways.

Når dagen er over låser du myntene dine inn i safen på hotelrommet og kaster deg ut i Berlin, det finnes mikrobryggerier og restauranter i samme bydel. Selv orker jeg ikke farte for mye rundt, men holder meg i nærområdet.

God tur!

Alle bilder er fra arrangørens hjemmeside og fra fjorårets messe.